MVO-beleid

Introductie van Blue Groep

Inleiding & scope
Hieronder volgt een toelichting op het beleid, de missie en de strategische doelstellingen van de werkmaatschappijen ressorterend onder en inclusief Blue Groep. Vervolgens wordt het duurzaamheidsbeleid van de organisatie aan de hand van de ISO 26000 richtlijn uitgewerkt.

De scope van dit rapport is gericht op de activiteiten van de werkmaatschappijen van Blue Groep en de werkmaatschappijen zijn gevestigd op de Heulweg 25 te Rijswijk.

Historie
Sinds haar oprichting heeft Blue Groep zich ontwikkeld tot een betrokken en maatschappelijk verantwoorde dienstverlener binnen Nederland. Vanuit Rijswijk biedt de organisatie facilitaire diensten en personeelsoplossingen, met een sterke focus op de Randstad. Blue Groep levert onder andere schoonmaak, specialistische reiniging, groenbeheer en personeelsdiensten zoals uitzenden, detachering en werving & selectie. Met oog voor duurzaamheid, inclusiviteit en het welzijn van haar medewerkers, streeft Blue Groep naar een positieve impact op zowel mens als leefomgeving. De organisatie werkt veelvuldig samen met (semi-)overheden en maatschappelijke partners om haar bijdrage aan een schonere en sociale samenleving te realiseren.

Missie
Sinds haar oprichting zet Blue Groep zich in als een betrouwbare en maatschappelijk betrokken dienstverlener, geworteld in Rijswijk en actief in de Randstad. Onze missie is om via hoogwaardige facilitaire diensten en personeelsoplossingen bij te dragen aan een schonere, inclusievere en duurzamere samenleving.

Blue Groep gelooft in kansen creëren – voor mensen, voor organisaties en voor de leefomgeving. Of het nu gaat om het leveren van schoonmaakdiensten, specialistische reiniging, glasbewassing, of het verbinden van mensen met passend werk: wij staan naast onze klanten én onze medewerkers. We investeren in persoonlijke groei, begeleiding en opleiding, zodat iedereen de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen en succesvol te zijn, op de werkvloer én daarbuiten.

Gedreven door samenwerking met (semi-)overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, bouwen wij dagelijks aan een organisatie waarin maatschappelijke verantwoordelijkheid en resultaatgericht werken hand in hand gaan.

Ilia Radder, CEO Blue Groep

“Wij zetten voortdurend stappen om onze bedrijfsvoering, inclusief het productieproces, te verduurzamen. Inmiddels gaat dat veel verder dan alleen ‘circulair’ werken, maar voeren wij telkens wijzigingen door en richten wij ons op de SDG’s die wij kunnen beïnvloeden. Onze Zelfverklaring conform de ISO 26000 richtlijn, geeft ons een duidelijke set doelstellingen die ons nu en in de toekomst veel zullen opleveren”

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

1. Inleiding
Wij, als schoonmaakbedrijf en uitzendorganisatie, erkennen onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de maatschappij en het milieu. We streven ernaar om positieve sociale, milieu- en economische impact te creëren in alles wat we doen. Dit MVO-beleid vormt de basis voor onze duurzame bedrijfsvoering en engagement voor een betere wereld.

2. Duurzame Werkomgeving
2.1 Werknemerswelzijn: We zetten ons in voor het waarborgen van veilige, gezonde en inclusieve werkomstandigheden voor al onze medewerkers, ongeacht hun functie. We bieden opleidingsmogelijkheden, eerlijke beloning en kansen voor persoonlijke ontwikkeling.
2.2 Diversiteit en Inclusie: We bevorderen diversiteit en inclusie binnen ons bedrijf, zowel in ons personeelsbestand als in ons managementteam. Discriminatie wordt niet getolereerd en we streven naar gelijke kansen voor iedereen.
2.3 Werk-privébalans: We ondersteunen flexibele werkregelingen binnen het gestelde kader en moedigen een gezonde balans tussen werk en privéleven aan, wat bijdraagt aan het welzijn van onze medewerkers.

3. Duurzaam Milieubeheer
3.1 Milieubewustzijn: We streven naar het verminderen van onze ecologische voetafdruk en bevorderen bewustwording over milieukwesties onder onze medewerkers en klanten.
3.2 Energie- en Hulpbronnenefficiëntie: We implementeren energiebesparende maatregelen en streven naar efficiënt gebruik van water en andere hulpbronnen in al onze activiteiten.
3.3 Afvalbeheer: We streven naar afvalreductie en bevorderen recycling en hergebruik, zowel in ons eigen bedrijf als bij onze klanten.

4. Maatschappelijke Betrokkenheid
4.1 Lokale Gemeenschappen: We zijn betrokken bij de gemeenschappen waarin we opereren. We ondersteunen lokale initiatieven, liefdadigheidsinstellingen en projecten die bijdragen aan sociale vooruitgang.
4.2 Sociale Verantwoordelijkheid: We nemen actief deel aan programma’s die bijdragen aan het welzijn van kwetsbare groepen in de samenleving, zoals mensen met een beperking of mensen in moeilijke sociaaleconomische omstandigheden.

5. Transparante Bedrijfsvoering
5.1 Ethisch Gedrag: We handelen volgens hoge ethische normen en bevorderen eerlijkheid, integriteit en verantwoordelijkheid in al onze zakelijke beslissingen.
5.2 Transparantie: We communiceren openlijk over ons MVO-beleid, onze prestaties en doelstellingen om vertrouwen op te bouwen bij onze stakeholders.

6. Continu Verbeteren
6.1 Monitoring en Evaluatie: We monitoren voortdurend onze MVO-prestaties en evalueren ons beleid om te zorgen voor voortdurende verbetering.
6.2 Innovatie: We moedigen innovatie aan om nieuwe manieren te ontdekken om onze impact op zowel de maatschappij als het milieu te vergroten.

Dit MVO-beleid weerspiegelt onze inzet om een positieve invloed uit te oefenen op de wereld om ons heen en verankert duurzaamheid in alle aspecten van onze bedrijfsvoering als schoonmaakbedrijf en uitzendorganisatie.

De zeven principes van MVO

Rekenschap afleggen
Blue Groep heeft diverse maatregelen genomen om haar proces zodanig in te richten dat schade aan het milieu wordt voorkomen, dan wel tot een absoluut minimum wordt beperkt. De organisatie communiceert hier voornamelijk mondeling over met haar klanten, toeleveranciers en andere relaties.

De communicatiemiddelen van de werkmaatschappijen ressorterend onder Blue Groep (digitale brochures en website(s)) kennen ieder een eigen vormgeving. In dit rapport besteedt Blue Groep expliciet en uitgebreid aandacht aan het duurzaamheidsbeleid van de organisatie.

Transparant zijn
De organisatie is naar haar relaties toe transparant met betrekking tot haar activiteiten. Door de gekozen – vooral mondelinge – vorm van communicatie over haar duurzaamheidsbeleid blijft de erkenning van haar inspanningen beperkt tot haar meest directe stakeholders (klanten, personeel, toeleveranciers en vergunningenverstrekkers). Blue Groep is transparant over het door haar ingerichte proces.

Ethisch gedrag
De cultuur van de onderneming ademt de sfeer van een familiebedrijf. Afspraken worden zowel schriftelijk als mondeling gemaakt. Voor de afspraken die mondeling worden gemaakt geldt de stelregel ‘een man een man, een woord een woord’.

Respect voor de belangen van stakeholders
Blue Groep is een onderneming met een lange en rijke historie. De klanten hebben vaak al (tientallen) jaren een zakelijke relatie met deze bedrijven.

Respect voor wet- en regelgeving
Blue Groep houdt zich aan diverse wetten en richtlijnen met betrekking tot het werken met, in opslag houden en transporteren van gevaarlijke stoffen, beleid is dat we milieuvriendelijke stoffen gebruiken voor onze dienstverlening. Blue Groep committeert zich aan de algemene Nederlandse wet- en regelgeving en heeft hiervoor een Milieu Aspecten Register opgesteld. Deze volledige MAR wordt jaarlijks opgesteld en de acties en doelstellingen worden gemonitord.

Blue Groep voldoet aan de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).

Materialiteitsmatrix

Impact op het bedrijf Laag belang voor externe stakeholders Hoog belang voor externe stakeholders
Laag impact SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
- Medewerkers: Innovaties kunnen de efficiëntie verhogen.
SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
- Klanten: Steeds meer vraag naar duurzame schoonmaakproducten en -processen.
SDG 8: Waardig werk en economische groei
- Medewerkers: Verbetering van arbeidsomstandigheden en werkzekerheid.
SDG 13: Klimaataactie
- Maatschappij: Klimaatverandering beïnvloedt klanten en lokale gemeenschappen, dus duurzaamheid is belangrijk.
SDG 17: Partnerschappen om doelstellingen te bereiken
- Leveranciers/Partners: Strategische samenwerkingen kunnen bijdragen aan innovatie.
SDG 6: Schoon water en sanitair
- Maatschappij: Beheer van waterbronnen is essentieel voor gezondheid en welzijn in gemeenschappen.
SDG 3: Goede gezondheid en welzijn
- Klanten: Verantwoordelijkheid voor hygiëne in werk- of leefomgevingen is essentieel voor klanttevredenheid.
Middel impact SDG 7: Betaalbare en schone energie
- Schoonmaakbedrijf: Besparing op energie, maar beperkte externe zichtbaarheid.
SDG 5: Gendergelijkheid
- Maatschappij: Gendergelijkheid zorgt voor sociale rechtvaardigheid en is belangrijk voor de gemeenschap.
SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen
- Schoonmaakbedrijf: Duurzaam schoonmaken draagt bij aan ecologische gebouwstandaarden.
SDG 4: Kwaliteitsonderwijs
- Medewerkers: Opleiding en professionele ontwikkeling verbeteren de kwaliteit van de service.
SDG 10: Ongelijkheid verminderen
- Medewerkers: Gelijke kansen voor diverse groepen kunnen de werksfeer verbeteren.
SDG 14: Leven onder water
- Maatschappij: Schoonmaakproducten kunnen watervervuiling veroorzaken, dus verantwoorde producten zijn belangrijk.
SDG 2: Geen honger
- Maatschappij: Maatschappelijke betrokkenheid bij voedselhulpinitiatieven kan bijdragen aan het imago.
SDG 15: Leven op het land
- Klanten: Verantwoord omgaan met schadelijke producten voorkomt schade aan ecosystemen.
Hoog impact SDG 7: Betaalbare en schone energie
- Schoonmaakbedrijf: Energie-efficiëntie vermindert kosten, maar heeft beperkte externe impact.
SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
- Klanten: Verantwoord gebruik van middelen wordt steeds belangrijker voor klanten die duurzaamheid waarderen.
SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen
- Schoonmaakbedrijf: Groene schoonmaakmethodes dragen bij aan duurzame gebouwen.
SDG 3: Goede gezondheid en welzijn
- Klanten: Een schone en gezonde omgeving is essentieel voor klanttevredenheid.
SDG 10: Ongelijkheid verminderen
- Medewerkers: Gelijke kansen kunnen bijdragen aan een eerlijke en diverse werkplek.
SDG 5: Gendergelijkheid
- Maatschappij: Gendergelijkheid versterkt sociale verantwoordelijkheid en verbetert het imago van het bedrijf.
SDG 2: Geen honger
- Maatschappij: Bijdragen aan voedselinitiatieven kan het merk versterken.
SDG 15: Leven op het land
- Klanten: Duurzaam ondernemen draagt bij aan natuurbehoud en wordt vaak gewaardeerd door klanten.

Copyright © 2025 · Allstars BV